Comunicat: Per una nova UPFeina

En motiu de la UPFeina que es realitza el dia 7 de novembre els estudiants ens hem de posicionar i denunciar l’estructura i la “configuració” d’aquesta fira. L’apropament entre el sector productiu i futurs treballadors pot ser enriquidor però no amb les empreses que participen d’aquesta fira.

Com a universitat pública no es pot acceptar la invitació d’entitats com el banc Santander i el BBVA per una qüestió d’ética. No hi ha cabuda per aquelles empreses que inverteixen i financien armament militar. Algunes de les empreses finançades pel banc Santander i el BBVA són:Boeing una empresa dedicada a la producció d’avions militars, missils, satèl·lits, etc.; EADS competidora de Boeing i opera en el mateix sector; General Dynamics un conglomerat d’empreses que es dediquen al equipament militar, etc.

Tampoc no hi ha cabuda pels defraudadors de l’estat com el mateix mateix banc Santander o el bufet d’advocats Cuatrecasas. En el cas del Santander, el frau es va detectar el juny del 2011 quan Hervé Falciani, enginyer informàtic del HSBC Private Bank de Ginebra destepà una gran xarxa d’evasió fiscal on hi havia uns 130.000 comptes implicats. A Cuatrecasas es va destepar un altre cas de frau fiscal d’uns 4 milions d’euros entre el 2006 i el 2008.

Denunciem també la invitació a les farmacèutiques Janssen i Sanofi-Aventis per contribuir a l’enriquiment d’uns molt pocs a costa de la salut i la mort de milions de persones que no poden pagar els seus preus. A més de tenir pràctiques nefastes amb els seus treballadors com és el cas de Sanofi-Aventis denunciada per acomiadaments improcedents.

I malauradament no ens podem quedar amb els casos més flagarants d’immoralitat. Casi el 50% de les empreses assistents giren entorn del món de les consultories i auditories, asseguradores, bancs, agències de rating i bufets d’advocats. Els mateixos que cobren per dir que estan sanejades les comptes de caixes, bancs com Bankia i empreses quan no ho estan. Els mateixos que estafen a les famílies amb hipoteques impagables i a més finançadors de projectes militars. Els mateixos que es passen la pilota amb els capitals financers cobrant per determinar si un país va a la baixa o a cap amunt. Els mateixos que defensen les evasions fiscals de Botín i més estafadors. A més a més aquesta dada s’ha de contrastar amb el pes que hi té el sector públic i les ONG (i aquestes últimes amb les seves més que merescudes crítiques) representen al voltant del 15% de la fira.

La UPFeina ha de servir per donar perspectives als estudiants i promocionar un model de sector econòmic sa, social i productiu; i malauradament, actualment, és tot el contrari. Ens limita les persepctives i ens fa tendir a reproduïr el pitjor de la nostre model econòmic i social.

Com a reflexió final hem de tenir present que el paper de les empreses no acaba a la UPFeina. El Consell Social, l’autodenominat «òrgan de participació de la societat a la universitat», el qual consisteix en una via d’accés i pressió dels interessos empresarials dins la institució, permet l’empoderament de les corporacions privades. L’impuls en la reforma de la governança universitària o els posicionaments públics en pro dels augments de les taxes universitàries són algunes de les eines que ha emprat per influir en la vida democràtica de la universitat.

Algunes d’aquestes empreses també estan presents a la UPFeina, també estan presents en els nostres carnets d’estudiants, o en les concessions de beques per estudiar. La seva influència va més enllà del que a vegades podem percebre i hem de treballar per mantenir l’autornomia que la universitat requereix per exercir la seva funció social.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s