Frau i paradísos fiscals

Entre les empreses que ens visiten enguany trobem, un altre cop, el bufet d’advocats Cuatrecasas. El soci principal de l’empresa, l’advocat Emili Cuatrecasas, patró de la UPF, va desfalcar gairebé 4 milions d’euros a la Hisenda Pública entre el 2006 i el 2008. Segons el fiscal, a través d’un sofisticat entremat d’empreses va declarar despeses familiars com si fossin part de l’activitat empresarial. El cas ha esta reobert per presumpte simulació de contractes i arrendaments amb «l’obtenció de beneficis» com a única finalitat.
La familia Carceller, propietària de Damm, té obert un judici per delictes fiscals i blanqueig de capitals. El jutge de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, xifra en 72,04 milions el frau comès per Demetrio Carceller Coll, pare de l’actual propietari de Damm. D’aquest, 42,34 milions corresponen a l’IRPF no pagat entre el 2001 i el 2009, i els 29,69 restants, a l’Impost del Patrimoni no declarat. A més, la Fiscalia Anticorrupció afirma que Carceller Coll simula vire fora de l’Estat Espanyol per no haver de complir amb les seves obligacions fiscals. Ara, el jutge imposa una fiança de 253,6 milions a Carceller Arce i de 511,2 milions a Carceller Coll.
A part del frau fiscal, és a dir, estafar fora del marc legal, també moltes de les empreses que ens visiten són especialistes en paradísos fiscals. D’entre les empreses que ens visiten n’hi ha moltes que tenen filials en territoris on el tipus impositiu és més baix i, d’aquesta manera, s’estalvien impostos que si, d’altra manera, tributéssis a l’Estat Espanyol haurien de pagar. Entre les representades a la UPFeina trobem Mango, amb 10 filials en paradísos fiscals; Catalana Occidente, amb 12; i Gas Natural Fenosa, amb 24. Tot i que és “perfectament legal” tenir una filial d’una gran empresa en qualsevol país, es posa en dubte la seva ètica. L’administració pública deixa de recaptar milions d’euros en aquests impostos que s’evadeixen. L’empresa genera benefici privat en un territori on no aporta la part proporcional.

Deja un comentario